SİVİL SAVUNMA PLANI

MADDE 18 – (1) açılış izin belgesinin düzenlenmesinden sonra en geç bir ay içinde, YANGIN, SABOTAJ ve DEPREMDE uygulanmak üzere hazırlanan ve İL AFET VE ACİL DURUM MÜDÜRLÜĞÜ tarafından onaylanan SİVİL SAVUNMA PLANI, kuruluşun kolay görülebilen bir iç mekânına asılır. Personel ve çocuklara yönelik YILLIK TATBİKAT yapılır. ve yapılan TATBİKAT çalışmaları SİVİL SAVUNMA dosyasında bulundurulur.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ‘na bağlı işletmeler ise MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI YANGIN ÖNLEME VE SÖNDÜRME YÖNERGESİ 89.MADDE gereği ACİL DURUM EKİPLERİNİ KURMAK ve EĞİTİMLERİNİ YAPTIRMAK ile mükelleftir. bu yönerge BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDAKİ YÖNETMELİK baz alınarak hazırlanmış ve yürürlüğe girmiştir. ilgili yönetmelik gereği bu eğitimler yılda bir defa tekrarlanır. ayrıca İÇİŞLERİ BAKANLIĞI her yıl daire ve müesseseler için SİVİL SAVUNMA kalvuzu yayımlar ve klavuz MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI tarafından İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜKLERİ kanalı ile işletmelere tebliğ edilir. tarafınıza gelmiş olan bu tebliğ gereği SİVİL SAVUNMA PLANLARI hazırlanır ve onay için üç nüsha olarak İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ’ne gönderilir, hazırlanan pano kurum girişinde görünür bir yere asılır.
MADDE 89 - (1) bakanlığımız yapı ve binalar ile denetime tabi bina ve kurumlarda oluşturulan ACİL DURUM EKİPLERİNİN personeli; kurum amir veya yöneticilerinin sorumluluğunda yangından korunma, yangının söndürülmesi, can ve mal kurtarma ile ilk yardım faaliyetleri ve itfaiye ile işbirliği ve organizasyon sağlanması konularında, gerekirse mahalli itfaiye ve sivil savunma teşkilatlarından yararlanılarak eğitilir ve yapılan tatbikatlar ile bilgi ve becerileri arttırılır. ayrıca bütün görevliler ve gece bekçileri, binadaki yangın söndürme alet ve edevatının nasıl kullanılacağı ve en kısa zamanda itfaiyeye nasıl ulaşılacağı konularında tatbiki eğitimden geçirilir.
BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK
MADDE 130 - yapı, bina, tesis ve işletmelerde oluşturulan ekiplerin personeli; amir, sahip veya yöneticilerinin sorumluluğunda yangından korunma, yangının söndürülmesi, can ve mal kurtarma ile ilkyardım faaliyetleri ve itfaiye ile işbirliği ve organizasyon sağlanması konularında, gerekirse mahalli itfaiye ve sivil savunma teşkilatlarından yararlanılarak eğitilir ve yapılan tatbikatlar ile bilgi ve becerileri arttırılır. Ayrıca, bütün görevliler ve gece bekçileri, binadaki yangın söndürme alet ve edevatının nasıl kullanılacağı ve en kısa zamanda itfaiyeye nasıl ulaşılacağı konularında tatbiki eğitimden geçirilir.
BİLENLER AKADEMİ OLARAK VERDİĞİMİZ DANIŞMANLIK HİZMETİ KAPSAMINDA;
* Çalışanlarınızın tamamına uygulamalı yangın ve tahliye eğitimi verilerek eğitim sonunda eğitim katılım belgeleri düzenlenir. slayt üzerinden verilen eğitim sonrasında kuru kimyevi tozlu (KKT ) yangın söndürücü ile tava içerisinde oluşturulan alevin çalışanlarınız tarafından söndürmeleri istenir.
* İşletmeniz için hazırladığımız SİVİL SAVUNMA PLANI PANOLARI işletmenizin her katı için 100X50cm ebatında hazırlanarak özellikle giriş katında görünür bir yere asılması için tarafınıza teslim edilir.
* SİVİL SAVUNMA TEDBİR PLANLARI her işletme için üç nüsha olacak şekilde hazırlanır, dosyalanarak softları ile birlikte teslim edilir. Hazırlanan planlar işletmeniz tarafından üst yazı ile onaylatılmak üzere ilçe milli eğitim ve il afet acil durum müdürlüğüne gönderilecektir.
* Öğrencilerinizin uygun olması durumunda itfaiyeci kıyafetli ekip üyemiz tarafından farkındalık amaçlı tahliye oyunu oynanır ve resimlenir.
