YANGIN EĞİTİMİ

İŞYERLERİNDE YANGIN EĞİTİM VE TATBİKATI
Bilenler Akademi olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 6331 sayılı “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu”,“İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik” ,ve “ Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” hükümlerine uygun olarak 1. ve 2. Seviye Yangın Eğitmenlerimiz ile “Yangın Risk Analizi, Yangın Acil Eylem Durum Planı ve Tatbikatlı Temel Yangın Eğitimleri” verilmektedir.
Bu kanun ve yönetmelikler kapsamında çalışan personele yönelik eğitim aldırmak isteyen kurum ve kuruluşlara, eğitimlerle ilgili yasal mevzuat maddeleri ve eğitimle ilgili genel bilgiler aşağıda belirtilmiştir.
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU ( ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI)
Acil durum planları, yangınla mücadele ve ilk yardım (YÜR. TAR.: 30.12.2012)
MADDE 11 - (1) İşveren;
a) Çalışma ortamı, kullanılan maddeler, iş ekipmanı ile çevre şartlarını dikkate alarak meydana gelebilecek acil durumları önceden değerlendirerek, çalışanları ve çalışma çevresini etkilemesi mümkün ve muhtemel acil durumları belirler ve bunların olumsuz etkilerini önleyici ve sınırlandırıcı tedbirleri alır.
b) Acil durumların olumsuz etkilerinden korunmak üzere gerekli ölçüm ve değerlendirmeleri yapar, acil durum planlarını hazırlar.
c) Acil durumlarla mücadele için işyerinin büyüklüğü ve taşıdığı özel tehlikeler, yapılan işin niteliği, çalışan sayısı ile işyerinde bulunan diğer kişileri dikkate alarak; ÖNLEME, KORUMA, TAHLİYE, YANGINLA MÜCADELE, İLK YARDIM ve benzeri konularda uygun donanıma sahip ve bu konularda eğitimli yeterli sayıda kişiyi görevlendirir, araç ve gereçleri sağlayarak eğitim ve tatbikatları yaptırır ve ekiplerin her zaman hazır bulunmalarını sağlar.
ç) Özellikle ilk yardım, acil tıbbi müdahale, kurtarma ve yangınla mücadele konularında, işyeri dışındaki kuruluşlarla irtibatı sağlayacak gerekli düzenlemeleri yapar.
İŞYERLERİNDE ACİL DURUMLAR HAKKINDA YÖNETMELİK (R.G.NO:28681) (ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI)
MADDE 5 - (1) İşverenin acil durumlara ilişkin yükümlülükleri aşağıda belirtilmiştir:
a) Çalışma ortamı, kullanılan maddeler, iş ekipmanı ile çevre şartlarını dikkate alarak meydana gelebilecek ve çalışan ile çalışma çevresini etkileyecek acil durumları önceden değerlendirerek muhtemel acil durumları belirler.
b) Acil durumların olumsuz etkilerini önleyici ve sınırlandırıcı tedbirleri alır.
c) Acil durumların olumsuz etkilerinden korunmak üzere gerekli ölçüm ve değerlendirmeleri yapar.
ç) Acil durum planlarını hazırlar ve tatbikatların yapılmasını sağlar.
d) Acil durumlarla mücadele için işyerinin büyüklüğü ve taşıdığı özel tehlikeler, yapılan işin niteliği, çalışan sayısı ile işyerinde bulunan diğer kişileri dikkate alarak; ÖNLEME, KORUMA, TAHLİYE, YANGINLA MÜCADELE, İLK YARDIM ve benzeri konularda uygun donanıma sahip ve bu konularda eğitimli yeterli sayıda çalışanı görevlendirir ve her zaman hazır bulunmalarını sağlar.
e) Özellikle ilk yardım, acil tıbbi müdahale, kurtarma ve yangınla mücadele konularında, işyeri dışındaki kuruluşlarla irtibatı sağlayacak gerekli düzenlemeleri yapar.
f) Acil durumlarda enerji kaynaklarının ve tehlike yaratabilecek sistemlerin olumsuz durumlar yaratmayacak ve koruyucu sistemleri etkilemeyecek şekilde devre dışı bırakılması ile ilgili gerekli düzenlemeleri yapar.
g) Varsa alt işveren ve geçici iş ilişkisi kurulan işverenin çalışanları ile müşteri ve ziyaretçi gibi işyerinde bulunan diğer kişileri acil durumlar konusunda bilgilendirir.

YANMA NEDİR?
Yanıcı maddenin belirli oranlarda ısı ve oksijenle reaksiyona girmesi sonucu ortaya çıkan kimyasal bir olaydır.
YANGIN NEDİR?
Yararlı yanma olan yerler dışında meydana gelen kontrolsüz yanma olayıdır.
YANGIN RİSK ANALİZİ
Bilenler Akademi’nin konusunda uzman 1. Seviye ve TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNDE 20 YILI AŞKIN SÜRE İTFAİYE BİRİMLERİNDE GÖREV ALMIŞ TECRÜBELİ 2. Seviye Yangın Eğitim Uzmanları işletmenizi ziyaret ederek bütün yangın önleme faaliyetlerinizi ve yangın risklerinizi incelemekte, işletmenizde yangının nasıl ve ne şekilde meydana gelebileceğini tespit etmekte, alınması gereken önlemleri ulusal mevzuat ve uluslararası standartlar kapsamında belirleyerek riskleri tarafınıza raporlamaktadır. Aynı zamanda yangın eğitim uzmanlarımız tarafından iş yerinizdeki yangın önlemlerinin nasıl hayata geçireceği konusunda senaryolu / tatbikatlı eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunmaktadır.
YANGIN ACİL EYLEM PLANLARI
Bir yangın, deprem ya da diğer beklenmedik acil bir durumda, zamanın ve en küçük bilginin ne denli değerli olduğunu biliyoruz. Bilenler Akademi olarak deneyimli ekiplerimizce yapılan bu uygula ve planlar sayesinde hem işletmenizin, acil durumlar karşısındaki refleks süre ve biçimlerini geliştirmeyi, hem de çalışan ve yöneticilerin farkındalık düzeylerini artırmayı hedefliyoruz.

TEMEL YANGIN EĞİTİMİNDE VERİLECEK KONULARIN BAŞLIKLARI
- Yanma ve yangın olgusu
- Yanma çeşitleri ve bileşenleri
- Yanıcı maddeler ve özellikleri
- Isı kaynakları ve etkileri
- Yangın sebepleri ve etkenleri
- Yangın önleyici tedbirler
- Yangın sınıfları ve özellikleri
- Yangın çeşitleri ve özellikleri
- Yangın safhaları
- Yangın yerinde tehlikeler
- Söndürme metotları
- Söndürme maddeleri ve özellikleri
- Yangın anında hareket tarzı
- Yangın ihbarı
- Acil durumlarda reaksiyon
- Yangınlarda tahliye ve toplanma
- İşletme yangın organizasyonu ve acil durum ekiplerinin görevleri.
- İşletme acil durum planı tanıtılması
- Yangın söndürme cihazlarının tanıtımı ve kullanımı
ACİL DURUM EĞİTİMİ
- Acil durum ekiplerinin oluşturulması.
- Acil durum planlarının hazırlanması.
- Acil durum tatbikatlarının yapılması ve tatbikat raporlarının hazırlanması.
- Acil durumların olumsuz etkilerini önleyici tedbirler alınması
- Acil durumlarda enerji kaynaklarının devre dışı bırakma talimatlarının hazırlanması